Join contest yg dianjurkan oleh http://puteri-katek.blogspot.com.resepi yg atie pertaruhkn dlm contest ini ialah Puff Inti Karipap..kuih yg menjadi kesukaan seisi kluarga trutama anak2 atie bila mereka blk bercuti dr asrama.cara pembuatannya yg sgt mudah & senang!..cubalah...
Atie nak tag
Ieta
lyana
nani
PUFF INTI KARIPAP
Bahan-Bahannya:(sumber:Ros)
1 paket roti canai segera ( sebarang brand boleh digunakan )
1 biji kuning telur untuk sapuan
Untuk Inti
300 gm daging
4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 ulas bawang putih*
sehiris halia*
1 peket rempah kari daging – cairkan dgn sedikit air
2 sudu makan cili kisar
4 biji kentang – potong kiub
1 biji bawang besar – cincang/potong kiub
daun kari/ sup
garam n gula secukup rasa.
Cara penyediaan
1. Tumbuk bahan yang bertanda *.
2. Goreng daun kari ( jika guna daun kari) dan masukkan bahan yang ditumbuk .Masakkan hingga kekuningan.
3. Masukkan cili kisar dan rempah kari . Masak api kecil hingga agak garing.
4. Masukkan daging cincang dan kentang, gaul rata. Masukkan air separas kentang dan daging.Masak hingga pekat atau hampir kering.
5. Bila pekat masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan bawang cincang dan masak hingga pekat.
6.Masukkan daun sup (jika guna daun sup). Gaul rata dan angkat.Sejukkan.
Cara melipat puff
2. Ambil sekeping roti paratha segera dan bahagi 2 atau 4 bahagian ( ikut saiz yg dikehendaki), letakkan satu sudu besar inti di tengah-tengah roti paratha dan lipat kemas, se-akan bentuk segi tiga, susun puff di atas dulang pembakar, pastikan bahagian yang di lipat diletakkan di bahagian bawah dan gunting sedikit permukaan tuna puff, gliss kan tuna puff dengan sedikit telur. Ulang langkah tadi sehingga roti paratha dan inti habis digunakan.
3. Akhir sekali bakar puff di dalam oven pada suhu 180 darjah, selama 25 hingga 30 minit ataupun sehinga puff perang. Sedap dimakan panas-panas. Selamat Mencuba.
Tau ttg contest ini melalui blog puteri katek sendiri!
2 comments:
waaa... mesti rangup kan... tiba2 rasa lapar pulak..hehehhee
thanks kak atie join...
salam...mai umah,k.atie masakkan..hihi
Post a Comment