Sunday, February 13, 2011

Mak Bed's 1st GA:Jalan-Jalan Cari Resepi!

Join GA yg dianjurkn oleh http://www.makbed.com...sblm join ikuti dulu syarat2 yg MakBed berikn.jom joinnnnnn....Resepi yg atie pertaruhkan adalah Puff Inti karipap yg menjadi kesukaan seisi family atie trutama HB & anak2 atie...cubalah!..mmg sedap....

Atie Tag
Nani
Ieta
Lyana


PUFF INTI KARIPAP

Bahan-Bahannya:
1 paket roti canai segera ( sebarang brand boleh digunakan )
1 biji kuning telur untuk sapuan

Untuk Inti
300 gm daging
4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 ulas bawang putih*
sehiris halia*
1 peket rempah kari daging – cairkan dgn sedikit air
2 sudu makan cili kisar
4 biji kentang – potong kiub
1 biji bawang besar – cincang/potong kiub
daun kari/ sup
garam n gula secukup rasa.

Cara penyediaan

1. Tumbuk bahan yang bertanda *.
2. Goreng daun kari ( jika guna daun kari) dan masukkan bahan yang ditumbuk .Masakkan hingga kekuningan.
3. Masukkan cili kisar dan rempah kari . Masak api kecil hingga agak garing.
4. Masukkan daging cincang dan kentang, gaul rata. Masukkan air separas kentang dan daging.Masak hingga pekat atau hampir kering.
5. Bila pekat masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan bawang cincang dan masak hingga pekat.
6.Masukkan daun sup (jika guna daun sup). Gaul rata dan angkat.Sejukkan.

Cara melipat puff

2. Ambil sekeping roti paratha segera dan bahagi 2 atau 4 bahagian ( ikut saiz yg dikehendaki), letakkan satu sudu besar inti di tengah-tengah roti paratha dan lipat kemas, se-akan bentuk segi tiga, susun puff di atas dulang pembakar, pastikan bahagian yang di lipat diletakkan di bahagian bawah dan gunting sedikit permukaan tuna puff, gliss kan tuna puff dengan sedikit telur. Ulang langkah tadi sehingga roti paratha dan inti habis digunakan.

3. Akhir sekali bakar puff di dalam oven pada suhu 180 darjah, selama 25 hingga 30 minit ataupun sehinga puff perang. Sedap dimakan panas-panas. Selamat Mencuba.


No comments:

COPYRIGHT BY AZATIE SAYANG